Prolapsul rectal (procidenţa rectală): cauze, simptome, tratament

prolaps rectal tratament

Termenul de prolaps rectal (procidenţa rectală) presupune deplasarea unui țesut sau organ din poziția lui anatomică, normală, ce se datorează slăbirii structurilor de susținere.

Prolapsul rectal înseamnă prolabarea rectului (ultima porțiune a intestinului gros), în afara canalului anal.

marketing medical

Deși, la prima vedere, suferința pare severă, nu reprezintă o urgență medicală, însă afectează calitatea vieții și produce probleme de natură psihologică și socială, precum și disconfort.

Citeste si: Ulcer sau Boala Ulceroasa – Cand mergem de urgenta la medic

Un Prolaps rectal poate fi extern, când întreg rectul, cu toate straturile peretelui, prolabează în afara anusului, sau poate fi doar un prolaps al mucoasei, de 2-3 cm, diferențiate prin aspect și lungimea segmentului deplasat.

De asemenea, prolapsul poate fi doar intern -invaginația, ce apare mai frecvent la copii și mai poartă denumirea de telescopare (rectul se invaginează în intestinul superior).

Inițial, prolapsul poate apărea doar la defecație, dar ulterior se poate declanșa la activități reduse sau poate rămâne exteriorizat permanent.

Citeste si: Boli Autoimune – Cum apar si cum le tratam

Prolaps rectal simptome

În primul rând, prolapsul apare de obicei în timpul defecației, sau la mișcări ale intestinelor (de exemplu, se poate exterioriza la manevre de tip Valsalva – cum ar fi expirul forțat cu buza și nasul obstruate).

Uneori, deplasarea rectului poate apărea chiar la activități fizice obișnuite, precum mersul, statul în șezut sau exercițiul fizic.

Ca simptome, se mai pot întâlni:

  • asocierea cu constipație sau diaree
  • eliminare de mucus sau sânge
  • incontinență pentru materii fecale sau gaze
  • durere locală, prurit
  • senzație de golire incompletă a intestinului.

Masa de țesut exteriorizată se poate reduce spontan sau manual.

Citeste si: Dureri Abdominale – Când mergi la medic în regim de urgență

Prolaps rectal cauze

  • cel mai frecvent, se asociază cu diaree sau constipație cronică
  • vârsta înaintată, cu slăbirea marcată a structurilor anatomice de susținere
  • traumatisme în zona anală sau pelviană
  • afecțiuni ale sfincterului anal, cu slăbirea mușchiului, inclusiv datorate unor leziuni nervoase ( leziuni spinale/ chirurgii sau afecțiuni ale coloanei vertebrale, naștere vaginală dificilă, sarcina )
  • de asemenea, se poate asocia cu diabetul zaharat, sechelele de accident vascular cerebral, demența, histerectomia, BPOC-ul, fibroza chistică sau infecții parazitare ale intestinului

Prolaps rectal la copii

Apare mai frecvent în primul an de viață, sau, de regulă, până în vârsta de 4 ani. Riscul este mai crescut la copii, întrucât intestinul are o mobilitate crescută iar structurile înconjurătoare nu sunt suficient dezvoltate anatomic la această vârstă.

Cauzele sunt reprezentate de diaree sau constipație cronică, malnutriție, fibroză chistică, dar și Boala Hirschprung (megacolon congenital).

De regulă, majoritatea cazurilor la copii se tratează conservator, prin reducerea manuală a prolapsului de către părinte sau medicul pediatru și tratament care privește cauza apariției acestuia.

Cazurile ușoare se pot reduce spontan. Recidivele sunt rare, dar în cazul în care apar sau simptomele se agravează, poate necesita tratament chirurgical.

Reintroducerea mucoasei protruzionate se va face cu mănuși sterile și aplicarea de gel lubrifiant, iar ulterior se poate aplica gheață local pentru scurt timp pentru reducerea inflamației.

Care este diferenta dintre prolaps rectal si hemoroizi?

Deși ambele pot cauza dureri și disconfort, prolapsul rectal poate fi inițial confundat cu o formă severă de hemoroizi, aceștia putând lua, uneori, aspectul unei mucoase de dimensiuni considerabile prolabate în exterior.

Cu toate acestea, hemoroizii reprezintă niște vase de sânge inflamate și uneori trombozate, sensibile la atingere, dureroase, ce asociază prurit și durere atât la defecație, cât și la mers sau la poziția șezut. Prolapsul rectal reprezintă, după cum am menționat, deplasarea rectului.

Diagnosticul diferențial între cele 2 ar fi recomandat să se efectueze de către un specialist (proctolog/ chirurg generalist), astfel putând beneficia și de tratament adecvat.

Cand devine urgenta un prolaps rectal?

Deși tabloul clinic este spectaculos și inconfortabil, prolapsul rectal în sine nu este o urgență medicală. Cu toate acestea, dacă apare durerea severă, sângerare intensă sau febră, ar trebui să mergi la medic.

De asemenea, dacă prolapsul nu mai poate fi redus manual, apelează imediat la îngrijire medicală, deoarece acest lucru predispune la ischemia zonei (reducerea fluxului de sânge local), ceea ce presupune complicarea prolapsului prin strangulare.

Prolaps rectal tratament

Cazurile minore și incipiente se pot rezolva cu tratament conservator, prin modificarea tranzitului intestinal ( dietă pe bază de fibre, hidratare intensă și supliment de fibre sau laxative pentru ameliorarea constipației, sau tratament împotriva diareei).

În timp, majoritatea cazurilor vor avea însă nevoie de intervenție chirurgicală, ce poate fi realizată fie pe cale abdominală, fie perineală și poartă denumirea de rectopexie.

Cum se desfasoara o operatie de prolaps rectal?

Rectopexia prin chirurgie deschisă se desfășoară sub anestezie generală, cu incizie abdominală joasă. Scopul ei este de a reatașa rectul de structurile înconjurătoare (fascia sacrată), asociată uneori cu o rezecție a unei porțiuni din intestinul gros, în special la pacienții ce suferă de constipație cronică, severă.

Acest tip de operație se poate realiza și prin laparoscopie sau chirurgie robotică, fiind deseori de preferat, deoarece durerea postoperatorie este mult redusă, precum și durata spitalizării și rata complicațiilor.

Mai există și varianta abordării perineale, în cazul pacienților în vârstă, cu multiple comorbidități și constipație cronică, pentru care chirurgia deschisă nu este o opțiune. Se poate realiza sub anestezie epidurală și există 2 variante:

  • prima presupune rezecția rectului și a colonului sigmoid (porțiunile care prolabează) și refacerea continuității tractului digestiv la nivelul capetelor rămase.
  • cea de-a doua variantă elimină doar stratul interior al porțiunii de rect prolabate, marginile porțiunii rezecate sunt suturate pentru refacerea continuității, iar partea exterioară a peretelui este plicaturată și fixată.

Prolaps rectal tratament naturist

Nu există un tratament naturist special pentru prolapsul rectal, ci doar anumiți factori ce pot ameliora constipația (ca principală cauză de apariție a prolapsului):

  • emoliente ale scaunului
  • suplimente de fibre (psyllium)

Dieta se bazează mai mult pe măsuri de prevenție și ameliorare a constipației, precum consum crescut de fibre (fructe, legume, cereale integrale) și consumul unor cantități crescute de lichide (apă, ceaiuri).

De asemenea, se recomandă consumul redus de alimente procesate și fast-food.
În prevenția constipației, un rol important îl are exercițiul fizic regulat, dar și utilizarea tehnicilor de relaxare pentru reducerea stresului.

Recuperarea dupa prolaps rectal

De regulă, spitalizarea durează aproximativ 2-3 zile, iar recuperarea completă durează aproximativ o lună, până la 6 săptămâni, cu reluarea activităților obișnuite.

Cu toate acestea, menționăm că trebuie evitat efortul fizic pentru cel puțin 6 luni ( în special ridicatul greutăților ).

De asemenea, tratamentul va trebui continuat cu modificarea stilului de viață pentru a preveni recurența simptomatologiei, inclusiv adoptarea măsurilor de reglare a tranzitului intestinal, activitate fizică ușoară sau moderată, evitând orice tip de efort intens care ar putea crește presiunea abdominală.

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share