Produsele apicole sunt o sursă excelentă de vitamine, minerale, antioxidanți și substanțe active cu importante efecte terapeutice asupra stării de sănătate a organismului, precum este și tinctura de propolis cu beneficiile ei.
Fiind o substanță rășinoasă pe care albinele o creează prin amestecul de salivă proprie cu ceară și diferiți compuși din plante și copaci, propolisul are următoarea compoziție:
- Rășini din plante și copaci în proporție de 50%;
- Ceară de albine în proporție de 30%;
- Polen în proporție de 5%;
- Uleiuri esențiale și aromatice în proporție de 10%.
Eficiența acestui produs apicol în protejarea sănătății organismului este dată de conținutul bogat de substanțe active, cu precădere de polifenoli, eficienți în lupta contra radicalilor liberi și în prevenirea afecțiunilor inflamatorii.
Citeste si: 15 afecţiuni grave care pot fi vindecate cu tinctură de propolis
Tinctura de propolis 10 beneficii
- Tinctura de propolis stimulează sistemul imunitar
Atunci când vorbim despre propolis și beneficiile pe care acesta le oferă, nu putem să nu menționăm proprietățile imunostimulatoare pe care le are acest produs. Prin bogăția lui de flavonoizi și fenoli, el stimulează producția de celule ale sistemului imunitar și crește astfel rezistența organismului în fața infecțiilor.
Eficiența propolisului în stimularea imunității organismului este dovedită de un studiu publicat în revista „Phytotherapy Research” în anul 2010. Potrivit studiului, administrarea rășinii mărește nivelul anumitor proteine și compuși chimici extrem de importanți pentru întărirea sistemului imunitar.
- Tinctura de propolis accelerează procesul de vindecare a rănilor
Rășina apicolă conține substanțe antimicrobiene, antiinflamatoare și antifungice, precum este flavonoidul pinocembrin, prin care acționează eficient asupra ameliorării rănilor și a arsurilor. Astfel, utilizarea topică a propolisului accelerează procesul de vindecare și reparare a rănilor, precum sunt plăgile nu foarte adânci, zgârieturile și tăieturile.
Prezența de bioflavonoide, vitamina C, arginină și minerale din compoziția propolisului îmbunătățește repararea țesuturilor și grăbește regenerarea leziunilor, favorizând totodată inhibarea acțiunii radicalilor liberi din leziunile inflamatorii.
- Tinctura de propolis reduce simptomele cauzate de herpes genital și bucal
Având puternice proprietăți antivirale, propolisul accelerează vindecarea herpesului bucal și genital, favorizând ameliorarea simptomelor acestei afecțiuni. Produsul apicol s-a dovedit eficient atât în cazul inhibării creșterii și multiplicării herpesului, cât și în ameliorarea durerii, favorizând grăbirea vindecării prin eliminarea etapelor veziculară și erozivă ale bolii, extrem de neplăcute pentru pacienți.
- Tinctura de propolis Protejează sănătatea inimii
Propolisul este un aliat al unei inimi sănătoase, prin efectul lui de reducere a enzimei tirozin hidroxilază. Această enzimă poate să inhibe producția de oxid nitric, care este un neurotransmițător important pentru multiplele lui funcții în organism, precum pentru sănătatea arterelor. Astfel, propolisul favorizează reglarea tensiunii arteriale și prevenirea complicațiilor produse de hipertensiune.
De asemenea, produsul apicol contribuie la reducerea nivelului de colesterol LDL, favorizând astfel prevenirea afecțiunile pe care un nivel ridicat de lipoproteine de densitate mică le poate produce, precum ateroscleroza sau boala arterială coronariană.
Citeste si: 8 Leacuri naturiste pentru tuse uscata sau productiva
- Tinctura de propolis menține sănătatea cavitații bucale
Prin proprietățile lui antiinflamatoare, dezinfectante și antibacteriene, el poate fi utilizat pentru a proteja sănătatea cavității bucale și a ameliora diferite afecțiuni, precum gingivita, afta bucală sau durerea gingivală.
De asemenea, el contribuie la prevenirea cariilor, prin inhibarea dezvoltării bacteriei Streptococcus mutans, responsabilă de apariția cariilor. Calitățile lui de protejare a sănătății dentare erau cunoscute încă din antichitate, fiind utilizat de către medicii greci și romani pentru dezinfectarea gurii.
- Contribuie la eliminarea paraziților intestinali
Eliminarea paraziților intestinali poate fi îmbunătățită prin utilizarea rășinii apicole, deoarece efectele ei antiseptice, antibacteriene și antiparazitare puternice acționează eficient asupra combaterii parazitozei. Potrivit unui studiu, administrarea de propolis poate avea o eficacitate de 50-60% în eliminarea giardiazei parazitice.
- Combate astenia
Persoanele care se confruntă cu astenie pot beneficia de efectele tonice nervoase ale propolisului. Acțiunea antioxidantă a acestuia previne degradarea unor substanțe nutritive importante pentru organism, precum este vitamina C. De asemenea, conținutul bogat de vitamine și minerale ameliorează starea generală de oboseală specifică asteniei.
Rășina furnizează organismului calciu, magneziu, siliciu, cupru, fosfor, potasiu, vitamina A, vitaminele B1, B2 și B3, alături de 16 aminoacizi, iar utilizarea ei reprezintă o modalitate naturală de a beneficia de necesarul de vitamine și minerale.
- Previne și ameliorează afecțiunile respiratorii
Potrivit unui studiu realizat de către cercetătorii germani, administrarea a 50 de picături de tinctură de propolis de 4 ori pe zi reduce cu 40% riscul de a face o infecție gripală. De asemenea, produsul apicol s-a dovedit eficient în reducerea timpului necesar vindecării în cazul persoanelor care suferă de o infecție cu virusul gripal.