Cum ne reluăm viața după izolarea la domiciliu. SFATUL PSIHOLOGULUI

Cum ne reluăm viață după izolarea la domiciliu. SFATUL PSIHOLOGULUI

Știm cu toții că virusul cu care ne confruntăm acum nu va dispărea din viața noastră după relaxarea interdicțiilor actuale. Și, chiar atunci când vom putea ieși din case fără declarația pe proprie răspundere, nu ne vom putea întoarce la viața noastră exact așa cum era ea înainte.

Impactul psihologic in izolarea la domiciliu în care am fost nevoiți să trăim de aproape două luni, temerile cu privire la sănătatea noastră și a celor dragi, nesiguranța cu privire la locul nostru de muncă sau la viitor nu au rămas fără repercusiuni asupra noastră.

marketing medical

Putem reîncepe în scurt timp să ieșim din case, dar cum arată lumea în care vom ieși? Suntem suficient de pregătiți pentru ea și ce putem face pentru ca revenirea la normal să fie cât mai lină?

Poate că am început deja să sperăm că vom putea face lucrurile ca înainte, că nu va mai trece foarte mult timp până ne vom putea petrece timpul cu prietenii, lua masa în oraș, poate chiar pleca la mare sau la munte sau poate că ne gândim cu groază la riscurile ieșirii afară, într-o lume în care virusul este în continuare prezent.

Articol recomandat: Igienizanții pentru mâini cu alcool 70% de la Farmec acum disponibili pentru comandă

Iată câteva sfaturi care te-ar putea ajuta să te adaptezi mai ușor la noua realitate după izolarea la domiciliu:

1. Respectă regulile de protecție pentru sănătatea ta

Coronavirusul face ca apropierea fizică să fie periculoasă pentru că acesta poate trece de la o persoană la alta atunci când practicăm unele dintre mai banale activități ca atunci când stăm de vorbă sau când ne strângem mâna. Iar faptul că persoane asimptomatice pot fi purtătoare ale bolii ne-a forțat să ne uităm la orice persoană ca la o potențială amenințare.

De aceea, până și activitățile cele mai mărunte precum a merge la frizer sau a lua o cafea în oraș s-ar putea să ni se pară solicitante, deși acum poate le anticipăm cu nerăbdare.

Interacțiunea cu cel de lângă noi, fie că e chelnerul sau frizerul nostru, nu va fi ușoară pentru că îi privim pe ceilalți ca pe niște potențiali purtători ai bolii.

E posibil să fim surprinși de cât de ușor ne e să revenim la multe activități obișnuite chiar si in dupa izolarea la domiciliu, dar, după un an sau doi în care să ne ferim și, implicit, să ne temem de contactul fizic, putem să fim afectați de o anxietate de lungă durată.

E important de aceea să respecți regulile de protecție (mască, mănuși etc.), de dezinfectare, distanța socială de minim doi metri acolo unde este posibil pentru a te simți mai în siguranță și deci mai confortabil în preajma altor persoane.

Articol recomandat: Ce este actualizarea de sine – Sfatul psihologului

2. Fii mai atent atunci când comunici cu ceilalți

Noua situație, precum izolarea la domiciliu, ne obligă să practicăm distanțarea socială – să stăm la o distanță de cel puțin doi metri unul de altul, să evităm să atingem suprafețele comune și contactul cu alte persoane.

Doar că experiența noastră socială de o viață ne-a învățat că e politicos, de exemplu, să dai mâna cu cineva când faci cunoștință cu acea persoană sau să îmbrățișăm persoanele dragi.

Contactul fizic este o parte a mecanismului de stabilire și de menținere a relațiilor interumane și își are originea în faptul că atingerea fizică precum mângâierea stimulează producția de endorfine la nivelul creierului, ceea ce ne produce o stare psihică pozitivă, plăcută.

Deși trebuie să fim mai prudenți în ce privește contactul fizic, putem identifica modalități pentru a suplini lipsa acestuia. Putem saluta pe cineva, de exemplu, cu o înclinare a capului sau fluturarea mâinii în loc de o strângere de mână.

De asemenea, comunicarea va fi mai complicată și mai puțin nuanțată pentru că vom vorbi din spatele unei măști care ne ascunde zâmbetul, râsul și ne poate estompa tonul vocii.

Încearcă așadar să transmiți cât mai clar prin cuvinte ceea ce simți sau gândești, bazându-te mai puțin pe comunicarea prin mimică, de exemplu, și ascultă cu atenție sporită ce-ți transmite persoana din fața ta.

3. Acceptă o doză de insecuritate în viața ta

Oamenii reacționează în fața unei situații incontrolabile, precum izolarea la domiciliu, în două moduri: fie rezistă în fața noii realități/o neagă, fie se adaptează la ea. Se pot lupta să-și mențină viața de dinainte de criză sau să numere zilele până la momentul când normalitatea va reveni, așa cum facem mulți dintre noi acum.

Este important să acceptăm faptul că noi, ca indivizi, nu avem controlul asupra a tot ceea ce se întâmplă în viața noastră și, uneori, nici asupra a ceea ce ne pune însăși existența în pericol.

Este dificil, dar eliberator să acceptăm ideea că nu știm când va apărea un vaccin, că nu știm dacă restricțiile dure de acum nu vor reveni după o anumită perioadă de timp sau când viața noastră va fi la fel ca înainte. Și să luăm fiecare zi așa cum e.

Planurile pe termen lung sunt momentan greu de făcut, dar putem face planuri pe termen mai scurt. Putem să ne stabilim o rutină zilnică adaptată la realitatea cotidiană și să fim pregătiți să o modificăm în caz de necesitate.

Este greu, este dureros, dar acceptarea incertitudinii viitorului ne poate face mai rezilienți. Capacitatea de adaptare la realitate, chiar și la una care nu știm cum va arăta mâine, este cel mai mare atu de care dispunem pentru a supraviețui.

Articol recomandat: Masca medicală, mod de utilizare, prețuri, avantaje împotriva virușilor și infecțiilor

4. Nu-ți nega emoțiile

Conform studiilor cu privire la războaie sau alte evenimente traumatice, cea mai profundă suferință a ieșit la iveală după încheierea evenimentului, nu în timpul său.

Atunci când ne luptăm cu o realitate dificilă, cum ar fi izolarea, pierderea reperelor obișnuite, teama pentru sănătatea și viața noastră și a celor dragi, e posibil să reușim să mergem mai departe blocând complet ceea ce simțim.

Însă, după ce lucrurile se mai liniștesc, poți descoperi în mod paradoxal că resimți și o mare doză de furie sau de panică ținută până acum în frâu. E posibil să-ți fie mai dificil să-ți ții sub control emoțiile acum decât pe perioada izolării la domiciliu.

De aceea, e important să vorbești despre ceea ce simți și să accepți faptul că emoțiile tale sunt mai intense, că ești mai tensionat decât în mod normal. Discută cu o persoană apropiată, care simți că te poate înțelege.

Dacă ți se pare că nu e nimeni care ar putea înțelege prin ce treci sau dacă simți că neliniștea, frica sau furia nu își reduc din intensitate, nu lăsa aceste stări să se cronicizeze sau să se agraveze.

O discuție cu un psiholog te poate ajuta să depășești cu bine această perioadă dificilă și să găsești resursele interioare pentru a înfrunta noua realitate în care trăim.

Izolarea la domiciliu – Autor: Ruxandra Comșa

Psiholog clinician & Formator
ruxandracomsa.ro

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share