Sfatul Medicului

Limbrici – paraziți intestinali. Când mergi urgent la medic?

Ce sunt limbricii?

Limbricii, cunoscuți științific drept Ascaris Lumbricoides, sunt niște paraziți care infectează intestinul subțire. Infecția cu viermi intestinali (limbrici) este foarte comună, mai ales în țările subdezvoltate și în curs de dezvoltare, unde mâncarea și apa sunt adesea contaminate.

Infecția este asimptomatică în mod frecvent, dar atunci când gradul de infestare este mare, pot produce simptome în sfera digestivă sau pulmonară.

Articolul continua mai jos

Articol recomandat: Ce este ulcerul?

Contaminarea se produce prin ingestia ouălor de viermi, care există de regulă în fecale (deci contaminarea se produce prin igiena precară, mâini nespălate, contact cu obiecte contaminate), dar și din mâncarea insuficient preparată termic.

Articol recomandat: Totul despre anemie și lipsa de Fier

Limbrici – paraziți intestinali. Când mergi urgent la medic? 1
Limbricii pot trăi în intestin și pot avea o lungime de până la 35 cm

Limbrici simptome

Atunci când afectează plămânii, apare sindromul Loffler, care se manifestă la câteva zile de la ingestia ouălor, din cauza migrării larvelor prin sistemul respirator. Simptomele includ:

 • tuse
 • reflex gag (contracție reflexă a spatelui gâtului)
 • dificultate în respirație
 • wheezing (respiratie sueratoare)
 • pneumonie de aspirație
 • hemoptizie (spută cu aspect sangvinolent)
 • disconfort în zona toracică
 • febră
 • stare de oboseală

Infecția la nivel intestinal se manifestă prin:

 • greață
 • vărsături
 • diaree
 • ocluzie intestinală, cu dureri abdominale severe și vărsături
 • pierderea apetitului alimentar
 • disconfort sau durere abdominală
 • observarea viermilor în scaun sau în lichidul de vărsătură
 • scădere în greutate
 • la copii, creșterea poate fi încetinită din cauza malabsorbției

Limbrici – paraziți intestinali. Când mergi urgent la medic? 2
Femelele pot avea mai mult de 40 de centimetri lungime și puțin mai puțin de 6 milimetri în diametru. Limbricii masculi sunt în general mai mici.

Complicații

Majoritatea infecțiilor produse de Ascaris Lumbricoides sunt ușoare, nu cauzează probleme majore. Cu toate acestea, infecțiile severe, cu mulți paraziți, pot duce la migrarea acestora în diferite părți ale corpului și pot cauza complicații.

Printre acestea, enumerăm:

 • ocluzia intestinală, produsă prin blocajul viermilor, care ating dimensiuni mari, la nivelul intestinului subțire. Acest lucru cauzează o durere abdominală intensă și vărsături. Reprezintă o urgență medicală.
 • blocajul ductelor pancreatice și hepatice, prin migrarea paraziților la acest nivel
 • diferite deficiențe nutriționale din cauza scăderii apetitului alimentar, dar și a malabsorbției, în special la copii. Apar diverse deficiențe de vitamine și nutrienți și chiar afectează creșterea copilului.

Cum prevenim apariția limbricilor?

Prevenția se realizează extrem de ușor printr-o igienă riguroasă și educarea copiilor în acest sens: spălarea mâinilor înainte de fiecare masă și după utilizarea toaletei, cu apă și săpun, de asemenea după joacă, precum și evitarea introducerii mâinilor în gură.

Spălarea fructelor și legumelor înainte de consum și verificarea surselor de apă potabilă reprezintă un alt punct important.

Mai ales vacanțele în locuri exotice sau în țări mai sărace necesită o atenție deosebită pentru acest lucru și e necesar să consumi doar apă îmbuteliată și să eviți consumul de fructe și legume nespălate și necurățate.

Diferența dintre limbrici la copii vs la adulți. Cum se manifesta diferit?

Cum fac copii limbrici?

Copiii se infectează prin băgarea mâinilor în gură după joaca în special cu pământ contaminat sau obiecte.

Limbrici – paraziți intestinali. Când mergi urgent la medic? 3
Copiii mici au mult mai des simptome față de adulți, din cauza intestinelor de dimensiuni mici, ce provoacă frecvent blocaje.

Infecțiile pot fi mai severe, până la evacuarea spontană a viermilor pe nas sau gură atunci când este lăsată netratată iar aceștia se înmulțesc necontrolat.

Observarea viermilor în fecale și în lichidul de vărsătură este, de asemenea, mai frecventă.

Simptomele sunt în general similare, dar la copii apare adesea scăderea în greutate și malabsorbția, ce provoacă întârzieri în creștere și dezvoltare.

Tratament limbrici la adulți

Pentru tratarea acestora, este necesar să te prezinți la medicul parazitolog sau gastroenterolog pentru un diagnostic corect și complet. Simptome similare pot fi date și de alte tipuri de infecții.

Se utilizează medicamente antiparazitare pentru câteva zile, în funcție de decizia medicilor. Se recomandă ivermectin, albendazol sau mebendazol.

Cazurile severe pot necesita și alte tipuri de tratament, chiar intervenție chirurgicală atunci când paraziții ajung să provoace obstrucții complete de ducte sau intestin.

Tratament limbrici la copii

Tratamentul la copii se realizează tot cu antihelmitice (de exemplu, albendazol), utilizat pentru câteva zile.

Tratament naturist limbrici copii si adulti

Usturoiul este cunoscut pentru un efect intens de inducere a eliminării viermilor intestinali. Se recomandă ca acesta să fie consumat zilnic, crud sau amestecat cu ulei de măsline.

Se poate prepara o combinație de 500 ml de ulei de măsline cu 3-5 căței de usturoi zdrobiți, unde poți adăuga și o crenguță de rozmarin. Acesta se păstrează la loc uscat cel puțin 10 zile și se poate consuma în salate sau mâncare gătită.

Semințele și uleiul de dovleac – semințele se pot consuma crude, sau pisate și amestecate în lapte sau miere, din care se ia câte o lingură dimineața, pe stomacul gol, timp de 2-3 săptămâni. Uleiul de semințe de dovleac poate fi consumat în salate, pe pâine prăjită sau în mâncăruri, în special supe.

Ceaiul de fenicul sau de pelin ajută la tratamentul împotriva viermilor intestinali. Ceaiul de pelin poate fi utilizat și pentru băi de șezut, pentru ameliorarea pruritului anal.

Consumul de ceai de cimbru are proprietăți similare și poate fi folosit și de către copii, iar uleiul volatil de cimbru se poate consuma împreună cu uleiul de măsline (2 picături de ulei de cimbru la o linguriță de ulei de măsline), administrându-se de 2 ori pe zi, înainte de masă (doar în cazul adulților).

Laptele cu mentă este un alt remediu naturist cunoscut – se prepară un amestec de 100 ml lapte, 4 tulpini și 10 frunze de mentă, care se fierb împreună, iar după răcire se adaugă și o lingură de miere.

Se consumă cu o oră înainte de micul dejun, o dată la 7 zile. De regulă este nevoie de consumul a doar 2 doze, la o săptămână distanță.

Cand sa mergi la medic urgent daca ai limbrici?

Este recomandat să mergi la medic imediate ce observe simptome tipice de ascaridioză, pentru a beneficia de tratament corect. Mergi la medic urgent dacă apar sene ale complicațiilor, precum dureri abdominale severe, lipsa tranzitului intestinal, vărsături, deshidratare, afectarea respirației sau dacă observi copilul că nu mai ia în greutate.

Alte sfaturi medicale

Infecția cu limbrici nu este severă în cele mai multe cazuri, necesitând doar câteva zile de tratament, iar adesea simptomele dispar chiar înainte de eliminarea completă a viermilor.

Este foarte importantă evitarea infectării, care se poate realiza printr-o educație sanitară minimă, atât a adulților, cât și a copiilor. Igiena riguroasă a mâinilor înainte de masă și după toaletă, consumul de mâncăruri doar din restaurante și locuri sigure și consumul de apă îmbuteliată, precum și evitarea fructelor și legumelor nespălate, reprezintă calea sigură de evitare a acestor paraziți.

Diagnosticul și tratamentul trebuie făcute de către medic și trebuie apelat la medicamente, deoarece doar tratamentul naturist nu are capacitatea de a elimina complet viermii. Prin urmare, acesta are doar un rol de ajutor, completând tratamentul medicamentos.

Parazitologul Carmen Crețu explica de ce apar și cum pot fi înlăturați paraziții intestinali.

Articole asemanatoare

Back to top button