Ceapa este un aliment de bază care poate fi consumat sub diverse forme. În mod normal este utilizată ca și condiment sau garnitură. Însă de-a lungul timpului s-a demonstrat că ea poate fi consumată și sub formă de ceai. Iata ce boli tratezi cu ceai de ceapa.
Ceapa aparține familiei de plante Allium, care include și arpagicul, usturoiul și prazul. Ceapa diferă ca mărime și culoare, dar cele mai frecvente sunt ceapa roșie, galbenă și albă. Gustul variază, de la dulce și suculent, la condimentat și iute.
Ceaiul de ceapă este recunoscut în primul rând, pentru efectele sale benefice asupra simptomelor de gripă și răceală. Contribuie la reducerea febrei, calmarea durerii în gât precum și a tusei și congestiei nazale.
Cromul din compoziția din ceai de ceapă încetinește pierderea calciului din oase. Sulful, un alt component important, ajută la construirea cartilajelor și a tendoanelor, având și propietăți antiinflamatorii, reducând inflamațiile articulare.
Ceaiul de ceapă conține o cantitate mare de quercitină, ce contribuie la reglarea parametrilor tensiunii arteriale și la scăderea riscului de tromboză, infarct miocardic și accident vascular cerebral.
Pe lângă faptul că tratează, acelasi ceai de ceapă este folosit și ca mod de prevenție în cazul afecțiunilor cardiovasculare și de a proteja vasele de sânge de efectele nocive ale radicalilor liberi de oxigen.
Un bun aliat al dietelor
În perioada în care urmăm o dietă, se spune că o ceasca de ceai de ceapă este foarte benefic deoarece îmbunătățește metabolismul lipidic.
Studiile efectuate au demonstrat că ceaiul de ceapă este capabil să modifice expresia genelor implicate în metabolismul colesterolului datorită conținutului ridicat de quercitină.
Ceaiul de ceapă scade nivelul de colesterol ”rău” (LDL-colesterol) și să îl crească pe cel ” bun” (HDL-colesterol).
O altă propietate importantă a ceaiului de ceapă este inhibarea secreției de leptină, hormon secretat de către adipocite și implicat în apariția senzației de foame, reduce nivelul de glucoză circulantă și stimulează utilizarea grăsimilor ca substrat energetic.
Previne apariția cancerului
Studiile realizate de către cercetători au arătat că quercetina are efecte benefice împotriva multor boli și tulburări, chiar și cataractă, afecțiuni cardiovasculare, precum și cancer la sân, de colon, ovarian gastric, pulmonar și de vezică.
Rețete cu ceapă și miere, pentru tuse, răceală și gripă
Cum prepari ceai de ceapă?
Pentru a prepara ceai de ceapă, sunt folosite două metode.Prima metodă: ai nevoie de apă și de o ceapă. Poți să toci ceapa și să o adaugi în vasul cu apă pe care l-ai pus la fiert, când clocotește. Preparatul se lasă la infuzat pentru câteva minute, iar după aceea se strecoară.
Cea de-a doua metodă de preparare a ceaiul de ceapă este din cojile acesteia. Se ia cojile de la două cepe și se adaugă peste 200 de ml de apă fierbinte.
Se lasă la infuzat preț de câteva minute și apoi se poate servi. De preferat se consumă cald, deoarece dacă este rece s-ar putea ca și gustul să nu fie atât de plăcut.
Spre deosebire de alte ceaiuri, ceaiul de ceapă are puține efecte adverse. Dacă este consumat în cantități mari pot apărea riscul unor simptome la nivelul tractului gastrointestinal, precum diareea sau balonarea.
Este recomandat a fi inclus în rutina zilnică, pentru că în acest mod se pot acumula compușii benefici la nivelul organismului și pot exercita efecte benefice pentru sănătate.
Se poate consuma înainte de somn, întrucât nu conține cofeină. Datorită cantității de L-triptofan contribuie la sinteza melatoninei, hormonul somnului.
Sănătatea părului dar și a pielii, poate fi îmbunătățită datorită ceaiului de ceapă prin vitamina C care este implicată în formarea de colagen. Colagenul redă elasticitatea părului. De asemenea benefice sunt si vitaminele A și E, care au numeroase efecte benefice asupra părului și pielii.
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Vă rugăm alegeți ce fel de cookie-uri se pot încărca pe dispozitivul dvs.:
Functional
Always active
Stocarea tehnică sau accesul este strict necesară în scopul legitim de a permite utilizarea unui anumit serviciu solicitat în mod explicit de către abonat sau utilizator, sau în scopul exclusiv de a efectua transmiterea unei comunicări printr-o rețea de comunicații electronice.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistici
Stocarea tehnică sau accesul care este utilizat exclusiv în scopuri statistice.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
Stocarea tehnică sau accesul este necesară pentru a crea profiluri de utilizator pentru a trimite publicitate sau pentru a urmări utilizatorul pe un site web sau pe mai multe site-uri web în scopuri de marketing similare.