Ulcerul duodenal: Ce este, simptome, complicații și tratament

Ulcer duodenal Ce este, simptome, complicații și tratament

Boala ulceroasă este o afecțiune frecventă în rândul populației generale, manifestată prin arsură și durere în zona superioară a abdomenului. In acest articol vom discuta despre ce este un ulcer duodenal si cum il putem trata.

Deși în urmă cu câțiva ani se considera că un ulcer este cauzat de consumul alimentelor condimentate și de stresul psihic, astăzi se cunoaște faptul că boala este declanșată de infecția cu Helicobacter pylori și administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene.

marketing medical

Citeste si: Ulcer Perforat, când acesta devine o urgență medicală?

Ulcer duodenal. Ce este?

Ulcerul duodenal este o leziune care apare la nivelul mucoasei ce căptușește duodenul – prima parte a intestinului subțire. Această leziune poate fi asemănată cu un crater roșu, de mici dimensiuni, ce se poate observa pe căptușeala interioară a intestinului.

Citeste si: Ulcer Peptic – Când să mergi de urgență la medic?

Cauze și factori de risc

Sucul acid pe care stomacul îl secretă în mod normal ajută atât la digestia alimentelor, cât și la distrugerea germenilor.

Cantitatea de suc gastric secretată variază între 2 și 3 litri, acesta fiind un lichid cu un pH coroziv de 1,3-3,5.

Pentru a fi posibilă protejarea mucoasei stomacului de acțiunea corozivă a sucului gastric, organismul tău secretă mucus, care alcătuiește un strat protector pentru celulele stomacului și ale duodenului.

Există factori de risc care pot determina creșterea secreției de suc gastric și alterarea barierei de protecție a stomacului și a duodenului.

Citeste si: Ulcer Varicos – Cand sa mergi de urgenta la medic

Aceste factori sunt următorii:

  • Infecția cu Helicobacter pylori: responsabilă de 30-50% dintre cazurile de ulcer duodenal;
  • Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene: precum aspirina, care produc leziuni ale mucoasei gastrice și duodenale;
  • Utilizarea de corticosteroizi: atunci când se administrează mai mult de 1 gram de hidrocortizon pe zi, crește riscul de apariție a ulcerului gastroduodenal;
  • Fumatul: reduce puterea de vindecare și crește frecvența recurențelor;
  • Stresul psihic: agravează simptomele, iar în unele cazuri poate să încetinească vindecarea;
  • Antecedente de ulcer în familie: aproximativ 20% dintre pacienți au antecedente de ulcer în familie;
  • Vârsta peste 70 de ani.

Ulcer duodenal simptome

Principalul simptom al ulcerului duodenal este durerea epigastrică severă, care este ameliorată de consumul alimentelor, dac care reapare la 2-3 ore după masă.

Aceasta poate avea o durată de minute sau de ore, cu agravare pe durata nopții. Durerea nocturnă apare la aproximativ 50-80% dintre pacienții cu ulcer duodenal.

Alte simptome includ:

  • Stări de greață și vărsături;
  • Pierdere inexplicabilă în greutate;
  • Eructații și balonare;
  • Vărsături sau scaune cu sange.

Ulcer duodenal complicații

Aproximativ o treime dintre pacienții cu ulcer duodenal pot dezvolta complicații care necesită prezentarea de urgență la medic. Aceste complicații sunt următoarele:

  • Perforația peretelui stomacului: se manifestă printr-o durere severă și poate duce la peritonită generalizată;
  • Hemoragie digestivă superioară: se poate observa prin vărsături asemănătoare cu zațul de cafea sau prin scaune negre ca păcura;
  • Stenoza pilorică: aceasta este o afecțiune obstructivă a tubului digestiv, caracterizată de vărsături dese ale alimentelor consumate.

Modalități de diagnostic in ulcer duodenal

Modalitățile de diagnostic ale ulcerului duodenal includ anamneza și examenul clinic, alături de următoarele teste de laborator și investigații medicale:

  • Teste de sânge pentru depistarea anticorpilor anti Helicobacter pylori;
  • Testul respirator pentru detecția infecției cu Helicobacter pylori, acesta este cel mai simplu mod de a descoperi bacteria;
  • Teste pentru depistarea bacteriei Helicobacter pylori în scaun;
  • Test pentru măsurarea nivelului de gastrină, care permite excluderea sindromului Zollinger-Ellison;
  • Endoscopia superioară reprezintă o modalitate de examinare a esofagului, a stomacului și a duodenului. Această metodă de investigație permite vizualizarea unor leziuni ale stomacului sau ale duodenului.

Când să mergi la medic in caz de ulcer duodenal?

Este recomandat să mergi la medic atunci când observi următoarele simptome: dificultate la înghițire, scădere inexplicabilă în greutate, vărsături repetate, dar și scaun sau vărsături cu sânge.

Atunci când simptomele debutează brusc, pot fi un semn al unei perforații a mucoasei stomacale sau duodenale.

Tratament ulcer duodenal

În lipsa unui tratament, durerea cauzată de ulcerul duodenal se menține de la 2 la 6 săptămâni, iar apoi se remite spontan.

Episoadele dureroase pot reveni după o anumită perioadă. Tratamentul medicamentos include 4 tipuri de medicamente, respectiv:

  • Antibiotice: pentru a eradica bacteria Helicobacter pylori;
  • Antisecretorii: care au rolul de a diminua sau de a inhiba secreția de suc gastric;
  • Mucoprotectoare: eficiente în creșterea capacității stomacului de protecție;
  • Antiacide: cu efect de tamponare a secreției acide ridicate.

Extrem de important este un plan de îngrijire pentru ulcerul duodenal. Acesta include renunțarea la fumat, evitarea consumului de băuturi alcoolice și a excesului de cafea, cât și adoptarea unui program de masă regulat, care să includă 3 mese principale și 2 gustări.

De asemenea, nu sunt recomandate aspirina și alte antiinflamatoare nesteroidiene pe durata episoadelor dureroase de ulcer. În lipsa episoadelor dureroase aceste medicamente se administrează cu prudență și doar cu protecție gastrică.

Ulcer duodenal tratament naturist

Unele plante dețin proprietăți de protejare a mucoase gastrice și pot fi utilizate sub formă de ceaiuri pentru ulcerul duodenal.

Printre plantele protective se află nalba, roșcovele și semințele de in. De asemenea, sunt utile plantele care stimulează digestia, precum sunt mușețelul, rozmarinul, schinduful, mesteacănul și gențiana.

Alte plante se remarcă prin efectul lor calmant și de reducere a balonării, printre acestea aflându-se anasonul, chimionul, cardamomul, feniculul și coriandrul.

De asemenea, se poate utiliza argila, care deține proprietăți antiinflamatoare și are un conținut bogat în minerale. Aceasta neutralizează acidul gastric și ameliorează simptomele ulcerului gastroduodenal.

Prin conținutul ridicat de metilglioxal, mierea de Manuka s-a dovedit eficientă în combaterea infecției cu Helicobacter Pylori.

Aceasta inhibă multiplicarea bacteriei, în timp ce furnizează organismului substanțele nutritive de care are nevoie pentru o funcționare optimă.

Un rol important în îmbunătățirea sănătății persoanelor cu ulcer îl deține alimentația. Prin urmare, se recomandă evitarea alimentelor iritante, precum sunt băuturile carbogazoase și alcoolice, produsele afumate, produsele de cofetărie și patiserie, alimentele prăjite, mezelurile, fructele verzi, dar și leguminoasele, precum fasolea boabe, mazărea sau lintea.

Prezentarea la medic imediat ce apar simptomele ulcerului duodenal este importantă pentru tratarea bolii.

Pentru a preveni boala se recomandă spălarea pe mâini cu apă și săpun, deoarece împiedică răspândirea bacteriilor care pot declanșa ulcerul, dar și evitarea antiinflamatoarelor nesteroidiene, precum aspirina.

Total
0
Shares
Related Posts
Total
0
Share